+36 20 495 41 08 / info.cbd.online@gmail.com


    Organikus gazdálkodás jelentése :

    Az organikus gazdálkodás, mint fogalom használatát az Európai Unió a Tanács 2092/91/EGK rendelete mellékletében tette hivatalossá. Hazánkban még a bio, a szerves, vagy az organikus gazdálkodás a vegyszermentes gazdálkodás szóhasználat is elég  elterjedt. Akár bio, öko, vagy organikus gazdálkodásról beszélünk ugyan azokat az elveket képviselik. A civil kezdeményezéseknek köszönhetően kormányzati szinten is elkezdődtek az organikus gazdálkodás szabályozásával foglalkozni, aminek eredménye képen megalkotásra került a 140/1999 (IX.3.) kormányrendelet mely szabályainak eleget téve bio, öko és organikusnak nevezhető a mezőgazdaságilag előállított termény, élelmiszer. A kormányrendelet már foglakozott a gazdálkodási mód lényegével is: Az organikus gazdálkodás elnevezése országonként változik (organikus, biológiai, ökológiai stb.) , 
    azonban ugyanazt jelenti: a mezőgazdasági üzemben a termék előállításával kapcsolatos műveletek összessége ( beleértve a csomagolást és a jelölést is) a rá vonatkozó szabályok szerint van végre hajtva. A jogszabályban megfogalmazottak szerint mindazon termékek ökológiai termékek, amelyek megfelelnek a minősítési 
    rendszer követelményeinek. Az ökológia gazdálkodás fogalmát a következőképpen határozzák meg: „ a bio(öko-, orgamikus) gazdálkodás olyan környezetkímélő és megújító, különleges minőségű és teljes körű mező-,erdő- és tájgazdálkodást, élelmiszertermelést, valamint vidékfejlesztést jelent amely a szigorú előírások
    (EU. IFOAM,BIOKULTÚRA Egyesület) keretei között, különleges ellenőrzés és minősítés mellett,valamint aktív környezet- és egészségvédelem, és életforma-változás igényével  folyik.” Sárközy Péter szerint az ökológiai gazdálkodást folytató termelő, az IFOM (Organikus Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége),
    a FAO(Food and Agriculture Organization, Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) és a WHO(World Health Organization ,Egészségügyi Világszervezet)
    által közösen kidolgozásra került Élelmiszerkönyv gazdálkodás a természetidegen anyagok felhasználása nélkül állítja elő termékeit, fenntartható, változatos, kiegyenlített, környezetmegóvó, rendszerek létrehozására törekszik, amelyeknek során egészséges növényt állíthatnak elő. Ökológiai gazdálkodás alatt 
    -a szintetikus műtrágyák és 
    -(szintetikus) növényvédő szerek nélküli 
    -a természetes biológiai ciklusokra
    -szerves trágyázásra 
    -biológiai növényvédelemre alapuló  gazdálkodási formát értünk.